.

Brno Architecture Manual

 

Building

Back

Šmejkalova 1015,1014,1013/144,146,148 (Žabovřesky) Brno Žabovřesky

Public transport: Bráfova (TRAM 1)

Burianovo náměstí (TRAM 3, 11)

GPS: 49°12'21.017"N, 16°34'17.181"E

 

Architect

Audio Recording

Download MP3
Download the Latest Version of Flash

Type of object

Fotogalerie

Text

Architect Jaroslav Grunt, a co-author of the urban plan of the New House estate, designed a row of three identical terraced houses at Nos. 144-148 Šmejkalova Street. Their street frontage facing southeast was dominated by the deep relief of the entrance veranda, which has been replaced by a protracted entrance door in all three houses. The northwest face consists of an elevated terrace leading to the garden and is segmented by large windows bringing light to the living room and bedroom on the upper floors.
The central bulk of the staircase divides the layout of the houses into two halves. The ground floor concealed the service areas of the laundry, coal depot and larder, which were used instead of a cellar, as excavation in the unsuitable subsoil would have been too complicated and costly. The first floor housed the kitchen and the living room, the second floor was reserved for bedrooms underneath the roof terrace. The dining section in the spacious kitchen used instead of a dining room was a new element in modern housing; the living room was meant to serve solely as a relaxation zone.
Grunt's design deserves some criticism for failing to pay attention to the urban setting, which results in leaving the side facade walls bare and unused without any interaction with the surrounding development. This solution may have been derived from the experimental nature of the structures, which was meant to set an example for standardized terraced development.

Literature

 

 

Rozšířené vyhledávání